SEI (Sistemul Educaţional Informatizat) - Programul naţional al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării
Programul SEI reprezintă materializarea strategiei Guvernului României în domeniul informatizării şi educaţiei asistate de calculator.
Prezentare
SEI - Sistemul Educaţional Informatizat, este un proiect ambiţios, iniţiat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi, din 2001, a fost integrat ca o componentă cheie în cadrul reformei educaţionale din România. Proiectul se focusează pe educaţia digitală a populaţiei în special a populaţiei tinere, precum şi pe introducerea şi adoptarea technologiei informaţiei în educaţie, ca suport în procesul de predare/învăţare şi a activităţilor de management educaţional.
Introducerea resurselor IT&C în şcolile româneşti a reprezentat pasul obligatoriu în crearea unei societăţi bazate pe cunoaştere, competitivă la nivel european şi mondial.
Sistemul Educaţional Informatizat sprijină obiectivele reformei educaţionale în conformitate cu strategiile Uniunii Europene: eEurope 2005, Iniţiativei europene de eLearning, i2010.
Programul este implementat de un parteneriat public-privat. Principalele companii implicate în implementarea SEI sunt SIVECO Romania, HP şi IBM.
Obiectiv
Obiectivul principal al proiectului a fost acela de a oferi acces egal tuturor elevilor şi profesorilor din învăţământul pre-universitar la instrumente moderne de predare/învăţare. În prezent, şcolile româneşti pun la dispoziţia beneficiarilor laboratoare computerizate, dotate cu tehnologie de vârf, crescând astfel calitatea procesului educaţional.
Metodologie
Ca un program strategic al Ministerului, SEI acoperă toate activităţile majore în sectorul educaţional:
- Pedagogie - predare şi învăţare, testare şi evaluare, management de conţinut educaţional, de formare şi de perfecţionare pentru profesori.
- Gestionare a resurselor şcolare.
- Gestionare a educaţiei naţională - Suportul TIC pentru examenele naţionale, baza de date naţională a educaţiei, harta şcolară.
- Comunicare şi colaborare - inclusiv cel mai important portal educaţional naţional, www.portal.edu.ro
Utilizatorii şi beneficiarii proiectului se regăsesc la toate nivelurile sistemului educaţional (local, regional şi naţional, fiecare dintre ele cuprinzând mai multe sub-niveluri) şi includ profesori, elevi, părinţi, manageri, personal administrativ, factorilor de decizie şi publicul larg.
Implementare
Proiectele educationale implementate la nivel national au inclus:
- Instalarea si configurarea în fiecare şcoală a unei soluţii integrate de eLearning, compusă din laboratoare dotate cu echipamente IT, aplicaţii pentru managementul şcolar (ASM), platformă educaţională AeL şi conţinut educaţional interactiv, AeL eContent. 13.181 de şcoli şi 42 centre regionale de formare profesională au primit până în prezent 192.705 de calculatoare, servere si laptop-uri.
- Elaborarea a 3.647 lecţii interactive AeL eContent (peste 16,000 de obiecte de învăţare) - şi distribuţia lor în toate laboratoarele SEI, împreună cu 16 dictionare: explicativ, ortografic, sinonime, antonime, român-englez-francez, etc; enciclopedii şi glosare de termeni, filme, arta, poezie şi teatru, Encyclopaedia Britannica. Profesorii sunt încurajaţi să creeze conţin educaţional propriu, cu instrumente speciale: editoare de formule matematice, grafică geometrică, funcţii grafice, teste şi întrebări.
- Sistem de gestionare a programei şcolare, integrată cu biblioteca educaţională AeL şi cu structura organizatorică.
- Dezvoltarea de sisteme naţionale IT pentru susţinerea proiectelor administrative: ADLIC (examenul de admitere în licee şi şcoli profesionale), examenul anual de Bacalaureat (1.300.000 candidaţi examinaţi în perioada 2003-2009), Titularizarea profesorilor (peste 392.748 de profesori examinaţi în perioada 2003-2009), managementul programelor de ajutor social.
- Suport tehnic pentru profesori şi personalul administrativ;
- Implementarea unui sistem de management al documentelor şi fluxului de lucru în cadrul Ministerului Educaţiei, conectarea punctelor de acces central cu cele 42 de Inspectorate Şcolare Judetene;
- Dezvoltarea şi administrarea Portalului Educaţional SEI, ca centru principal de comunicare între instituţiile de conducerea a educaţiei, profesori, elevi, părinţi, administraţii regionale şi şcolare şi publicul larg. Cu 130.000 utilizatori înregistraţi pe http://portal.edu.ro, 2.500.000 vizitatori unici pe lună, peste 6.000 de articole şi 1.000.000 mesaje postate pe forumurile de discuţii, portalul reprezintă cea mai importantă sursă de informare, colaborare şi comunicare în educaţie şi include o serie largă de site-uri individuale, inclusiv a resurselor educaţionale, de conţinut educaţional digital şi informaţii despre proiecte educaţionale, examene, concursuri şcolare şi multe altele.
- Instruirea a 141.750 profesori şi administratori de sistem, pentru integrarea resurselor TIC în educaţie.
Până în prezent, proiectul SEI a realizat cu succes patru etape de implementare, fiecare fiind dezvoltat ca un pas strategic pentru îmbunătăţirea sistemului de învăţământ românesc.
Rezultate şi realizări
Educaţia românească înainte de SEI:
- 1.321.333 elevi înscrişi în 12.709 şcoli generale;
- 687.919 elevi înscrişi în 1.357 licee;
- 64.018 profesori în licee;
- 102.294 profesori în şcoli generale;
- 3 PC-uri/100 de elevi în şcolile generale;
- 5 PC-uri/100 de elevi în licee;
- 3,5 PC-uri conectate la Internet/100 de elevi.
Educatia romaneasca în prezent:
- 7 milioane utilizatori şi beneficiari implicaţi în proiect: studenţi, profesori, personal administrativ, părinţi, factori de decizie, specialişti în domeniul educaţiei;
- 15,000 laboratoare IT dotate cu tehnologii de vârf;
- 192000 desktop-uri şi laptop-uri livrate în şcoli;
- peste 3700 de unităţi de învăţare, 16.000 obiecte interactive de învăţare, pentru 21 de materii;
- peste 2.000 de şcoli şi licee conectate la Internet;
- Portal Educaţional SEI (http://portal.edu.ro) - 130000 utilizatori înregistraţi, peste 1.000.000 de mesaje;
- peste 1.800.000 absolvenţi de şcoală secundară la concursul de admitere liceu (ADLIC) 2001-2009;
- mai mult de 1.300.000 de grad doisprezece candidaţi la Bacalaureat (2003-2009)
- 369 specializate de IT şi a formatorilor AeL certificată (2004-2008).
Un studiu independent, efectuat la nivel naţional, în perioada august 2007 - mai 2008 de către Universitatea din Bucureşti, în colaborare cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, cu Centrul pentru Dezvoltare şi Inovare în Educaţie (TEHNE) şi cu Asociaţia pentru Ştiinţele Educaţiei (ASTED), relevă un impact pozitiv al SEI asupra sistemului de învăţământ, atât din perspectiva cadrelor didactice cât şi din cea a elevilor:
- 82% dintre profesorii ce predau la gimnaziu sau liceu în mediul urban utilizează laboratoarele SEI;
- 95% dintre elevi declară că ar dori să utilizeze mai mult computerul şi Internetul pentru lecţii la diferite discipline;
- 70,2% dintre profesori remarcă impactul pozitiv al TIC asupra performanţei la disciplina pe care o predau;
- 90% dintre elevi consideră că aceia dintre ei care nu au acces la un calculator vor fi dezavantajaţi mai târziu;
- 83% dintre profesorii care au urmat un curs de formare specializat remarcă un impact pozitiv al utilizării computerului asupra elevilor.
Pentru mai multe informaţii vizitaţi Portalul Educaţional SEI sau descărcaţi broşura SEI în format PDF.