AeL ISTeEurope Awards WSA ICT IPMA IT-Excellence Award
SIVECO Romania

Utilizarea sistemelor eLearning în învăţământul superior cu profil tehnic

20 Septembrie 2004

La workshopul organizat de Universitatea Politehnica Bucureşti profesori universitari şi studenţi din România şi Uniunea Europeană şi-au împărăşit experienţa în utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.

Bucureşti, 20 Septembrie 2004 -  Facultatea de Chimie Industrială din cadrul Unievrsităţii Politehnica Bucureşti a găzduit vineri 17 Septembrie workshopul cu tema "eLearning in Engineering". Peste 100 de participanţi - invitaţi de onoare de la universităţi de prestigiu din Marea Britanie, Germania, Franţa, Spania şi Polonia, şefi de catedră din cadrul UPB, studenţi şi elevi bucureşteni- au asistat la evenimentul organizat în parteneriat cu SIVECO Romania şi reprezentanţii programului european EuPaCe.

"Faptul că găzduim această maniestare este deosebit de onorant pentru noi. Conform regulilor după care funcţionează programul EuPaCe, workshopul care s-a desfăşurat vineri la UPB ar fi trebuit să aibă loc într-o ţară membră UE, dar reprezentanţii acestuia au fost atât de impresionaţi de progresele făcute de învăţământul superior din România în utilizarea eLearning-ului, încât au făcut o excepţie şi au venit la Bucureşti.", declară domnul Profesor Prof.dr.ing. Valentin PLESU, director de proiect la UPB.

Workshopul a  fost structurat pe două secţiuni: prezentare şi demonstraţie practică în utilizarea platformei de eLearning care funcţionează la Facultatea de Chimie Industrială din cadrul UPB.

            Realizat prin transformarea platformei de eLearning AEL dezvoltată de SIVECO Romania în cadrul proiectului INFOSOC nr. INF 78/2002, în parteneriat cu echipa Centrului de Transfer Tehnologic pentru industriile de Proces din UPB, Sistemul de eLearning pentru Facultăţi Tehnice (SeLFT) este o soluţie modernă, perfect adaptată nevoilor de instruire ale facultăţilor cu profil tehnic.

Workshopul desfăşurat la Universitatea Politehnica Bucureşti a demonstrat că România este pe drumul cel bun în privinţa utilizării tehnnologiei informaţiei şi comunicaţiilor în educaţie, metodele şi sistemele utilizate în ţara noastră nefiind cu nimic mai prejos faţă de platformele educaţionale informatizate de care beneficiază universităţile de prestigiu din Europa şi din lume.

Partenerii din proiect, beneficiarii acestui sistem sunt multumiti:

"Am incheiat cu succes primul examen cu o grupă de 24 de studenţi. Nu au fost nici un fel de probleme legate de modul de utilizare a sistemului SeLFT. În plus, am beneficiat de foarte multe informaţii legate de realizarea materialelor didactice specifice pornind the la resurse existente în Word, PowerPoint, Adobe. Am apreciat profesionalismul deosebit al echipei SIVECO Romania, dar şi existenta variantei în limba engleza a platformei.

În ultimele trei luni am testat şi un produs concurent, care în principiu permite desfăşurarea de activităţi didactice într-un laborator de e-Learning. Performanţele lor sunt însă inferioare, lipseşte modulul de secretariat, biblioteca virtuală, iar testarea nu este cea mai stabilă!  SeLFT este net superior!!!" Prof.dr.ing. Ana Maria Josceanu, şeful Catedrei de Chimie Analiticã şi Analiză Instrumentală, Facultatea de Chimie Industrială din cadrul Universităţii PolitehnicA Bucureşti.

Despre UPB

Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti este cea mai veche si prestigioasa scoala de ingineri din Romania. Traditiile ei sunt legate de infiintarea, in anul 1818, de catre Gheorghe Lazar, a primei Scoli tehnice superioare cu predare in limba romana la manastirea Sfantul Sava din Bucuresti, care in anul 1832 este reorganizata in Colegiul de la Sfantul Sava.

La 1 octombrie 1864, a fost infiintata "Scoala de Poduri si Sosele, Mine si Arhitectura", care la 30 octombrie 1867 devine "Scoala de Poduri, Sosele si Mine" cu durata studiilor de 5 ani.

Sub conducerea lui Gheorghe Duca, la 1 aprilie 1881, institutia capata o noua structura sub denumirea de "Scoala Nationala de Poduri si Sosele", iar la 10 iunie 1920 a fost infiintata Scoala Politehnica din Bucuresti, avand patru sectii: Electromecanica, Constructii, Mine si Metalurgie, Sectia Industriala.

Din noiembrie 1920 denumirea se schimba in POLITEHNICA din Bucuresti.

La data de 3 august 1948 a fost infiintat Institutul Politehnic din Bucuresti, care cuprindea initial 4 facultati si in care, din 1950, au aparut majoritatea facultatilor actuale.

In baza rezolutiei Senatului din noiembrie 1992, Institutul Politehnic din Bucuresti a devenit Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti.