AeL ISTeEurope Awards WSA ICT IPMA IT-Excellence Award
SIVECO Romania

Sistemul Educaţional Informatizat – un proces continuu, ale cărui progrese depind de implicarea şi feedback-ul beneficiarilor

25 Ianuarie 2005

Resurse IT&C în educaţie - elevi, profesori şi furnizorii de soluţii IT analizează stadiul informatizării învăţământului preuniversitar românesc.

Bucureşti, 25 Ianuarie 2005 – La sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul manifestărilor “Zilele Unirii", a avut loc la Focşani întâlnirea cu tema  “Resurse IT&C în educaţie”, organizat de Colegiul Naţional Unirea, Primăria Focşani, si  Inspectoratul Şcolar Vrancea. La acest eveniment au participat şi reprezentanţi ai SIVECO România, companie care dezvoltă AeL - platformă de instruire asistată de calculator recunoscută pe plan naţional şi internaţional. 

De altfel, în prima parte a zilei numerosi elevi s-au confruntat intr-un interesant concurs, printre castigatori numarandu-se numerosi participanti  ai concursului national de soft educational Cupa SIVECO, competiţie ajunsă deja la a treia ediţie.

De un interes deosebit s-a bucurat şi dezbaterea cu tema: “Strategii pentru dezvoltarea utilizării IT&C în educaţie” la care au participat profesori şi inspectori şcolari, elevi, reprezentanţi ai unor importante companii producătoare de software educaţional din România şi specialişti în domeniul instruirii asistate de calculator.

Dezbaterile au adus în discuţie aspecte legate de actualul proiect de informatizare a învăţământului românesc şi propuneri pentru continuarea rezultatelor pozitive generate de programul SEI.

« SEI înseamnă cu mult mai mult decât o simplă livrare de componente software şi hardware. Înseamnă instruire, instalare, configurare, suport tehnic, şi, cel mai important, transferul de know-how pe care furnizorii acestui proiect îl fac dinspre ei către sistem », a spus Florin Ilia, Directorul Departamentului Internet Space din cadrul companiei SIVECO Romania.

Cel mai elocvent exemplu este faptul că de câteva luni Casele Corpului Didactic din mai toate judeţele desfăşoară cursuri acreditate de iniţiere în informatică şi de folosire a platformelor de eLearning  care au loc fără intervenţia furnizorilor, şi prin care vor putea trece gradual toţi profesorii din învăţământul preuniversitar”.

Iniţiativele de acest gen contribuie la formarea unui mecanism care permite sistemului să se autoîntreţină, instruind şi generaţiile viitoare de dascăli.

Aşa cum a rezultat din dezbateri, eforturile depuse de furnizori pentru realizarea transferului de know-how şi înregistarea de progrese în utilizarea IT&C în educaţie nu întârzie să dea roade. Dacă în anul 2000, conform unui studiu dedicat, doar 7% dintre profesorii români ştiau să deschidă un computer, în ultimii 3 ani au fost instruiţi în utilizarea TIC în educaţie, numai în cadrul SEI, circa 20.000 din cei 60.000 de profesori de liceu.

« Ne aflăm în faţa primului program coerent de utilizare a calculatoarelor. Am exemplul concret al judeţului Suceava unde în prezent există 753 profesori neinstruiti dar 950 de profesori instruiti , şi s-a plecat de la nimic”  spunea profesorul George Vlad de la Inspectoratul Scolar Suceava.

Astfel de exemple sunt tot mai numeroase şi dovedesc cu prisosinţa ca procesul de informatizare a învatamantului este un proces complex, în cadrul caruia implicarea beneficiarilor este esenţială.